30-10 S(w)ing Along Beats & Boogies

Beats & Boogies bestaat 40 jaar. De bigband viert dit op 30 en 31 oktober met een spetterend jubileumweekend in ’t Raodhoes in Blerick.

S(w)ing Along

Op zaterdag 30 oktober is er een s(w)ing along met van oorsprong vooral Blerickse artiesten en diverse muziekgezelschappen, zoals drumfanfare Blerickse Herten, joekskapelen de Nachravers en Biëstig good en popkoor The Inspiration. Tijdens deze avond betreden o.a John Marijnissen, Roger Pino, John Theuws, Tessa Hinssen, Rob v/d Sluis, Hay Wilders, Frits Tilburgs, 2x2 en Tessa Kersten onder begeleiding van Beats & Boogies het podium. Tijdens deze avond willen wij geld inzamelen om het voorbestaan van kinderfeesten zoals Sinterklaas en Sintermerte intochten te waarborgen. Deze avond zullen collectebussen klaarstaan voor een donatie.

De entree is gratis, dus bezoek de s(w)ing along gerust met de hele familie. De zaal is vanaf 18.30 uur open. Door de geldende coronamaatregelen is de avond om 24.00 uur afgelopen. 

Springlevend

De band leeft als nooit tevoren. “We spelen net zo makkelijk echte bigbandmuziek als heerlijke soul- en discoclassics of knallende pop.” Het begon in 1981. Strubbelingen in het bestuur van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo zorgden ervoor dat een aantal muzikanten een eigen orkest oprichtte, Fanfareband '81. Onder hen Sef Gubbels. Hij wordt de eerste dirigent van het blaasorkest, dat vooral Duitse en Tiroler muziek speelt. In 1984 wordt de naam Band ’81, bij het tienjarig bestaan in 1991 wordt het BigBand ’81. Het orkest is dan al uitgebreid met saxofoons en overgestapt op bigbandmuziek. In 2018 volgt een nieuwe naamsverandering: Beats & Boogies.

Allround

“Een bigband wordt al snel geassocieerd met Glenn Miller, dat heeft een ietwat oubollig imago”, zegt secretaris en saxofonist Frenk Hinssen. “Dat past niet bij ons, vandaar de naamsverandering. Wij hebben ons in de loop der jaren ontwikkeld tot een bigband die ook pop, rock, disco en jazz speelt. Een avondje Frank Sinatra? Wij spelen het. Een knallende pop- of feestset of een heerlijke avond soul- en danceclassics? Ook daar zorgen we voor. Wat een programmeur of zaaleigenaar wil. Als de set bekend is, nodigen we daarbij de geschikte zanger of zangeres uit.”

Een beleving

Volgens Frenk Hinssen is een optreden van Beats & Boogies een show, een beleving. Vooral ook dankzij dirigent Alex Loiacono, die alle arrangementen schrijft. Zijn enthousiasme en muzikaliteit geven de band een boost, aldus Hinssen. “Alex is een podiumdier, een entertainer die iedere muzikant tijdens een concert boven zichzelf uit laat stijgen. Het plezier spat er vanaf. Behalve veel te luisteren is er ook veel te zien.” 

Creativiteit

Loiacono is de zevende dirigent van de bigband, na Sef Gubbels, Peter van Hoorick, Heinz Hermans, Jos Brouwer, Richard Beeren en Ruud Steegers. Loiacono heeft de beweging naar populaire muziekgenres, die onder Ruud Steegers ingezet is, verder doorgevoerd. ‘In deze band kan ik creativiteit kwijt’, zegt hij. ‘Het is heerlijk om met deze muzikanten te werken. Iedere week werken we tweeënhalf uur samen aan muziekstukken op de manier zoals wij dat graag willen. Het mooie is dat deze groep muzikanten wil én kan. Ze doen precies wat ik als dirigent aangeef. Echt gaaf.’

Jubileum

Beats & Boogies anno 2021 is springlevend. Mede doordat de band inspeelt op wat een zaaleigenaar of publiek wil, is de bigband veelgevraagd. De band treedt gemiddeld zo’n 15 keer per jaar op. De jaarlijkse diner- en kerstshows in ’t Raodhoes – waar de band repeteert – zijn altijd stijf uitverkocht. Logisch dus dat de band daar ook zijn jubileum viert.

Aanvang van de S(w)ing Along is 18.30 uur. De entree is gratis. 

Reünieconcert

Een dag lager staat er een (besloten) reünieconcert op het programma met muzikanten die ooit bij de bigband gespeeld hebben. Bekende oud-leden zijn bijvoorbeeld drummer Sjoerd Rutten, bassist Charles Coppens en zangeressen Petra Schreurs en Leta Bell. “De rode draad is altijd geweest om goed en gezellig te musiceren”, besluit Hinssen. “For fun and pleasure is ons motto. Dat dat zal altijd zo blijven.”